Yirmilik diş çekimi

Ağızda en son süren üçüncü azı dişlerinden olan yirmilik diş, ekseri 17 ile 25 yaş aralığında şiddetli ağrı ile ortaya çıkar ve uzman hekimler bu dişlerin doğru pozisyonda sürülmediği zamanlarda çevre dokulara zarar vereceği için çekilmesini önerirler. Ancak doğru pozisyonda süren yirmilik dişler hiçbir soruna sebep olmayacağı için, bu dişlerin ağızda bırakılması uygun görülür. Peki çekilmesi ön görülen yirmilik dişlerin çekim sonrasında bireylerin nelere dikkat etmesi gerekir.
Çene kemiğinde kaynaşmış, anormal pozisyondaki yirmi yaş dişi, ileride ciddi sorunlara yol açma ihtimali göz önünde bulundurarak çekilmesi uygun görüldüğü zaman, yirmi yaş dişi çekim sonrası kişiler dikkat etmesi gereken önemli hususları göz ardı ederlerse, daha ciddi sorunlarla karşılaşabilir. Diş hekimleri yirmilik diş çekimi sonrası bireylere şöyle önerilerde bulunuyorlar.
Yirmi yaş dişinin çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Yirmilik diş çekimi sonrası yara ile oynamamalı. Diş çekimi sonrası 24 saat boyunca söz konusu bölge ile çiğneme yapılmamalı Yirmi yaş dişi çekimi sonrası ilk 24 saat boyunca sigara içilmemeli. Tükürülmemeli. Kanama kontrol edilmeli ve dikiş atılmamışsa 25 dakikada bir tampon yapılmalı. Tampon sonrası kanama devam diyorsa yeni bir tampon daha yapılmalı. Yüzde şişlik husule gelmiş ise 10 dakika soğuk tampon uygulanmalı ve 2 dakika ara vererek tekrar 10 dakika soğuk tampon uygulanmalıdır. Yirmi yaş dişinin çekimi sonrasında ilk 24 saat içinde birkaç defa bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyarak, tuzlu su ile gargara yapılmalı. Her gün günde 2 defa diş fırçalama alışkanlığı edinmeli. Diş fırçalama işleminden sonra antiseptik gargaralar ile gargara yapılmalı.
Yirmilik diş çekimi Yirmilik diş çekimi Reviewed by Yazar on Ocak 29, 2013 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.