Sarılık nasıl geçer..


SARILIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR

 Sarılık ilk önce yüzde başlar, sırayla göğse, karna, kol ve bacaklara doğru ilerler. Göz akı da sararır. Ciltteki sarı renk en iyi gün ışığında ya da floresan lamba altında görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilir.

Bebeğinizin sarılık olduğunu fark ettiğiniz anda, beklemeden doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktor yapacağı muayene ile kandaki sarılık seviyesine bakarak doğru tedaviyi uygular.


En başta bebeğin cildindeki sarılık giderek koyulaşıp belirginleşir. Bebek daha çok uyur, emmesi azalır (bu sarılığı daha da artırır). Eğer sarılık çok yükselip beyni etkilemişse o zaman bebek tiz sesle ağlamaya başlar, başını geriye atar, havaleye kadar gidebilir.Annenin bol sıvı tüketip çocugunu bol emzirmeli..unutmayın sık sık emzirmeli emzirmek sarılığa iyi geliyor..

İleri derecede sarılık geçiren bebeklerde, çoğunlukla zekâ ve motor gelişim geriliği, işitme, görme sorunları gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Çocuğunuzun sağlığı için, sarılık gözlendiği andan itibaren mutlaka doktora götürülmelidir.

Hangi bebekler sarılık açısından daha dikkatli takip edilmelidiR?
Erken doğmuş bebekler,
Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olanlar,
İlk 24 saatte sarılığı tespit edilenler,
Emme sorunu olup buna bağlı olarak iyi beslenemeyen bebekler,
Sarılığı iki haftadan uzun süren bebekler,

Sarılığın tedavi yöntemleri
Bebekte sarılık olduğu fark edildiği zaman bebek çok sık kontrol edilmelidir.
Mutlaka bir hekim tarafından görülmelidir.
Sarılığın nedeni araştırılarak nedeni tespit edilmeli örneğin; idrar yolu veya başka bir enfeksiyona bağlı sarılık varsa enfeksiyonun tedavi edilmesi gerekmektedir.
Vücuda yeterli sıvı miktarının olması gerekmektedir. Yani bebek sık sık emzirilmelidir.
Sarılığın azalması için ışın tedavisi uygulanması. Işın tedavisinde ışığın çıplak cilde direkt gelmemesi gerekmektedir.
Bebek güneş ışığına çıkarılmalıdır.
Anne sütüne bağlı sarılıklarda genellikle anne sütünün kesilmesi gerekmez. Bunların çoğu hafif düzeydedir. Nadiren birkaç gün ara vermek gerekir. Sonra anne sütü yeniden başlandığında yeniden sarılık oluşmaz.
Karaciğer enzimleri aktive etmek için birkaç gün ilaç verilebilir.
Bebek kuvöze yatırılarak ışık tedevasi görür gözler zarar görmesin diyede kapatılır.

Her bebek hastaneye de yatmak zorunda değil. Eski adetlere göre sarılığı alsın diye bazı yerlerde bebeğin yatağına sarı bez bağlanıyor. Ancak buna pek güvenmemek lazım. Doğum sonrası hastaneden çıkışta doktora danışmakta yarar var.Bol bol emzirmekte fayda vardır.

Beni kendi doktorum bu konuda uyarmıştı. Onun uyarısıyla ilk haftanın sonunda bebeğimle tekrar hastaneye yatmıştık. Artık tıp ilminde pek çok şey değişti.Evet artık herşeyin tedavisi var .Sarılık kandaki degerler fazla ise kan değimi ilede düzelebiliyor.yeterki vaktinde doktora görürn ihmal etmeyin. Kontroller de daha sık yapılıyor.
Sarılık nasıl geçer.. Sarılık nasıl geçer.. Reviewed by Unknown on Şubat 02, 2014 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.