Enginar
Enginarın sağlığımıza, özelikle karaciğerimize faydaları birçok kişi tarafından biliniyor. Özellikle bu dönemde taze olarak ulaşabildiğimiz enginarı, haşlayıp salatalara ekleyerek ya da zeytinyağlı olarak ya da pirinç-bulgur karışımıyla içini doldurup dolma haline getirerek yapraklarından da faydalanabilirsiniz. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum ve manganeze ek olarak A vitamini, B1 vitamini ve C vitaminleri içerir. Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır:
* İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak enginarda bulunan 'Ciarin' adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
* Safra salgılanmasının artışına etki ederek hazımsızlık ve diğer sindirim şikâyetlerinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
* Enginar, böbreklerdeki üre konsantrasyonunu artırarak diüretik etki oluşumuna yardımcı olabilir.
* Enginar, kandaki kolesterol seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olabilir.
Enginarın Besin içeriğine Yakın Bakış;
1 adet orta boy çiğ enginar (yaklaşık 130 gr.) ortalama 60 kalori içerir.
* Doymuş yağ oranı çok düşüktür.
* Kolesterol içermez.
* Posa içeriği yüksektir.
* Demir içeriği yüksektir.
* Fosfor ve niasini yüksek miktarda içerir.
* B6 vitamini içinde iyi bir kaynaktır.
* Enginar son derece faydalı ve değerli bir besin. Diğer sebzelerden farklı olarak, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içerir. Vitamin ve mineral açısından da son derece zengindir.
* Düşük yağ içeriği nedei ile de, diyet dostu bir sebzedir.
* En sert maddelerin bile sindirilmesine yardımcı olan “sinarin” isimli madde enginarda bulunur.
* Karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
* Yağların sindirimin ve absorbe edilmesini de sağlayan Enginar, adeta bağırsakları yıkayarak, temizler.
* A,D, D2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin olan enginar; beyin yorgunluğunu giderir.
* Yüksek protein içeriği nedeniyel kalp adalelerini kuvvetlendiren enginar;
* Üre ve kolestrolü düşürerek kalbin rahat çalışmasını sağlar.
* Enginar, kandaki şekeri düşeren bu değerli sebze, şeker hastaları için de çok faydalıdır.
* Mide ve bağırsakları dezefenkte eder.
* vücuda canlılık verir.
* Karaciğeri korur, karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar
* Böbrek ve bağırsakların düzenliçalışmasına yardımcı olur.
* Sindirimi kolaylaştırır.
* Kandaki şeker oranını ayarlar, kolestrolü düşürür.
* Vücuda dinçlik verir
* Kalp sağlığı için faydalıdır
* İshali keser ve önler.
* Kanı temizler.
Enginarın yararları nelerdir?
Reviewed by Yazar
on
Şubat 19, 2013
Puanla:
Hiç yorum yok: