1-Kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve bakır yönünden zengin olan mantar şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır.
2- Vitamin deposu olan İSTİRİDYE MANTARI , insan sağlığını koruyucu B vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B7) C ve D vitamini yönünden zengin bir besindir.
3- Bağışıklık sistemini güçlendiren mantar, bünyeyi hastalıklara karşı korur.
4- YAPRAK Mantarın bilinen en iyi bitkisel protein kaynağı olduğunu belirten uzmanlar, “Vücut hayvansal gıdalarla protein kadar da yağ alıyor ancak mantarda yağ oranı neredeyse sıfır. Mantarla vücut saf protein alır” demektedirler. Etin yerini tutan mantarın, protein değeri etten fazladır.
5- İSTİRİDYE MANTARIN kolesterolü düşürücü özelliği vardır. Yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kesinlikle kolesterol içermeyen mantarlar, sağlıklı diyet listelerinde kullanılır.
6- İSTİRİDYE MANTARI yorgunluğu giderir, düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir ve bedenin gelişmesinde yardımcı olur.
7- YAPRAK Mantarı barsakların çalışmasını sağlar.
8- Mantardaki ”Lentinian” adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir.
9- İSTİRİDYE MANTARI , beyin kanamaları, damar sertliği ve enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Potasyum en çok muzda bulunur diye biliriz ama mantarda, muzdakinden daha çok potansyum vardır. Potasyum kalp krizi riskini azaltır ve özellikle yüksek tansiyon hastaları için doğal ilaçtır. Mantar aynı zamanda bakır, protein ve B vitamini de içerir. Mantarın faydalarının başında göğüs ve prostat kanserini önlemek gelir.
Diyette Mantar
Mantar neredeyse en düşük kalorili sebzelerden biridir. Yaklaşık olarak yüzde doksanı sudan oluşur. Karbonhidrat içermez ve yağlı değildir. Aksine liflidir.
Mantar lifli olması sebebiyle tok tutar ve kabızlığa iyi gelenler yiyecekler arasında yer alır.
Mantarın kararmaması için, temizlediğiniz mantarları limnonlu suda bekletebilirsiniz. Tıpkı patlıcan gibi.
Mantar, pişerken su çekmeyen aksine su bırakan bir sebzedir. Bu yüzden mantarı pişrirken içine çok az su koymanızı öneririm.
Diyet Mantar Yemeği Tarifi
Mantarları iyice yıkayıp, üstündeki kabukumsu bölümleri temizledikten sonra (bembeyaz hale geleceklerdir) temizlediğiniz mantarları limonlu suyun içine atın.
Tencereye zeytinyağı döküp, üzerine irice soğan doğrayın. Domates ve çok az tuz ilave ettikten sonra, 15-20 dakika limonlu suda beklettiğiniz mantarları alıp üzerine ekleyin. Biraz su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatın.
Mantar çok çabuk pişer. Bu yüzden kısık ateşte yaklaşık olarak 20-25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Servis etmeden önce mantarın üzerine dereotu eklerseniz, güzel bir lezzet oluşturmuş olursunuz.
Mantarın faydaları neler?
Reviewed by Yazar
on
Mart 19, 2013
Puanla:
Hiç yorum yok: