K vitamini nelerde vardır?









K vitamini vücudumuz için çok önemli bir vitamin olup eksikliğinde ciddi hastalıklara neden olabilir.
K vitamini vücutta kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynar. Karaciğerde glikozun glikojene dönüştürülmesinde rol alır. Bir takım kanser hastalıklarına karşı da direnci arttırır ve koruyucu bir etkisi bulunur. Kemik metabolizmasını düzene sokar ve kemikleri güçlendirir.
K vitamini vücutta, bağırsak da bulunan bakterilerce üretimi yapılır.
K vitamini eksikliği sonucunda hangi durumlar ortaya çıkar?
Vücutta K vitaminin eksikliğinde kan pıhtılaşmasında sorunlar yaşanır, sıra dışı kanama durumları görülebilir, idrarda kan görülmesi şikayeti yaşanabilir, ciltte mavi-siyah lekelenmeler görülebilir, diş eti kanamaları ve burun kanamaları olabilir.

K vitamini eksikliğine neden olan etmenler nelerdir?
Devamlı veya uzun zaman antibiyotik kullanımı K vitamini eksikliğine neden olur. Ayrıca emiliminde problemi olan kişilerde, bir takım ameliyatlar sonrası, az kalorili ve yetersiz beslenen kişilerde karaciğer ve bağırsak hastalıkları yaşayan kişilerde K vitamini eksikliği görülebilir.
K vitamini bulunan besinler nelerdir?
Yeşil yaprak bulunan sebzeler, ıspanak, brüksel lahanası, maydanoz, şalgam, pancar yaprağı, bamya, marul, brokoli, kuşkonmaz, tahıllar, tereyağı, peynir, yumurta, karaciğer, soya fasulyesi, yeşil çay, kivi, yaban mersini, kuru erik, havuç, domates, kabak, yumurta sarısı, lahana karnabahar, buğday kepeği gibi besinlerde K vitamini bulunur.
Ayrıca yoğurt, kefir ve asitlenmiş süt de vücutta K vitamini üretimini fazlalaştıran besinler arasında yer alır.


K vitamini Sebzelerin yeşil bölümünde, ıspanakta, kabakta, marulda, yeşil domateste, çam ignesinde, yeşil biberde bol bulunur. K vitamini insan bağırsağındaki bir grup bakteri tarafındanda üretilir.


 K vitamininin tamamına yakını kullanılır, yanlızca küçük bir bölümü karaciğerde depolanır.
K vitamini eksikliği son derece nadirdir ve kafada, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalara yol açar. K vitamini yanlızca kanamalı hastalarda eksikliğini gidermek için kullanılır.

K vitamini nelerde vardır? K vitamini nelerde vardır? Reviewed by Yazar on Şubat 21, 2013 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.