Sindirimi artıran 6 çay



Sindirimi artıran 6 çay



Zencefil

Bilimsel olarak Zingiber officinale olarak bilinen zencefil , Asya'ya özgü bir çiçekli bitkidir. Köksapı (gövdenin yeraltı kısmı) dünya çapında popüler bir baharat olarak kullanılır. Zencefildeki gingeroller ve shogaoller olarak bilinen bileşikler, mide kasılmalarını ve boşalmasını uyarmaya yardımcıdır. Böylece mide bulantısı, kramp, şişkinlik, gaz veya hazımsızlığa yardımcı olabilir. Zencefil çayı ve zencefil takviyelerinin etkilerini karşılaştıran araştırmalar sınırlıdır, ancak çay benzer faydalar sağlayabilir.

Zencefil çayı yapmak için 2 yemek kaşığı (28 gram) dilimlenmiş zencefil kökünü 2 bardak (500 ml) suda 10-20 dakika kaynatın.


Rezene
Rezene çok farklı şeklillerde tüketilebilen bir bitkidir. Meyan kökü benzeri bir tadı vardır ve çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, rezenenin mide ülserlerini önlemeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Ayrıca kabızlığın giderilmesine ve bağırsak hareketlerinin desteklenmesine yardımcı olabiliyor.

1 çay kaşığı (4 gram) rezene tohumunun üzerine 1 su bardağı (250 ml) kaynar su dökerek rezene çayı yapabilirsiniz. Süzmeden veya içmeden önce 5-10 dakika bekletin. Ayrıca taze rendelenmiş rezene kökü de kullanabilirsiniz.


Karahindiba
Karahindibalar yabani bitkilerdir. Sarı çiçeklere sahiptirler ve dünya üzerinde çoğu yerde yetişebilirler. Karahindibalar mide kaslarını uyararak ince bağırsaklara akışı teşvik edecek bileşikler içermektedir. Karahindiba, iltihapla savaşarak ve mide asidi üretimini azaltarak ülsere karşı korunmaya yardımcı olabiliyor. Bu nedenle, karahindiba çayı içmek sağlıklı sindirimi teşvik edebilir.

Karahindiba çayı yapmak için 2 karahindiba çiçeğini, 4 su bardağı su ile kaynatın. Ardından ocaktan alın ve 5-10 dakika boyunca bekletin. İçmeden önce süzün.


Siyah çay
Siyah çay, çeşitli sağlıklı bileşiklere sahiptir. Bunlar, hazımsızlığı artırabilen thearubiginleri ve antioksidanlar gibi davranan ve mide ülserlerine karşı koruyabilen theaflavinlerdir. Henüz yeterli sayıda çalışma olmamakla birlikte var olan çalışmalar, siyah çayın ülseri önleyebileceğini gösteriyor. Siyah çay ayrıca mide boşalmasını geciktirirerek azımsızlı önleyebilir. Bu nedenle, siyah çay içmek sindirimi artırmaya ve ülsere karşı korunmaya yardımcı olabilir.


Sinameki

Sinameki, düz kas üzerinde hareket eden, kasılmaları ve barsak hareketlerini teşvik eden sansosides adı verilen kimyasallar içerir. Araştırmalar, sinamekinin hem çocuklarda hem de erişkinlerde etkili bir müshil olarak görev yaptığını göstermektedir. Sinameki çayı kabızlıktan kurtulmak için etkili ve kolay bir yol olabilir.

1 çay kaşığı (4 gram) kuru sinameki yaprağını 1 bardak (250 ml) kaynar suda 5-10 dakika bekletilerek sinameki çayı yapabilirsiniz.


Nane
Nane, canlandırıcı aroması ve mideyi yatıştırması ile bilinir. Çalışmalar, naneli bir bileşik olan mentolün sindirim sorunlarını iyileştirdiğini göstermiştir. Nane yağı ise kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrıları, şişkinlik, gaz ve diğer rahatsızlık verici durumlara neden olabilen iltihaplı bağırsak sendromunu (IBS) iyileştirmek için kullanılır. Nane çayı da nane yağına benzer yararlar sağlayabilir.

Nane çayı yapmak için 10 dakika boyunca 8-10 taze nane yaprağını 1 bardak (250 ml) kaynar suda bekletin.


Olası yan etkiler
Bitki çayları genel olarak sağlıklı insanlar için güvenli kabul edilirken, rutininize yeni bir çay türü eklerken dikkatli olmalısınız. Halen, çocuklarda, hamile ve emziren kadınlarda bazı çayların güvenliği konusunda sınırlı bilgi bulunmaktadır. Dahası, bazı bitkiler ilaçlarla etkileşime girebilir ve bitkisel çaylar aşırı tüketilirse ishal, mide bulantısı veya kusma gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Sindiriminizi iyileştirmek için yeni bir bitki çayı denemek istiyorsanız, düşük bir dozla başlayın ve nasıl hissettiğinize dikkat edin. Ayrıca, ilaç kullanıyorsanız veya sağlık durumunuzda bir farklılık varsa önce doktorunuza veya diyetisyeninize danışın.
Sindirimi artıran 6 çay Sindirimi artıran 6 çay Reviewed by Yazar on Eylül 28, 2019 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.