Sağlıklı bir KALP için 10 ipucu



Dünyada ve ülkemizde kalp sorunları kanserle birlikte en önde gelen hastalıklardır. Kalp hastalıkları ile mücadele yıllarca sürebilmekte ve kişi için dayanılmaz olabilmektedir. Herkes kalp hastalığı riski taşımaktadır.


İşte sağlıklı bir kalp için 10 ipucu...



- Sigarayı bırakın.

- 18-25 arası beden kitle indeksi (BKİ) ile sağlıklı bir ağırlık ve vücut şekline sahip olun.

- Günde 5 porsiyon sebze tüketmeyi hedefleyin. Sebzeli çorba gibi yemekleri diyetinize ekleyin. En sevdiğiniz yemek tariflerine fazladan sebze ekleyerek yemeyi deneyin.

- Daha fazla yağlı balık yiyin. Somon, ton balığı, uskumru, sardalya tüketin. Haftada 3 kez balık yemeyi hedefleyin.

- Aktif olun. Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın. Asansör yerine merdivenleri kullanmak veya otobüsten birkaç durak erken inip geri kalan yolu yürümek gibi basit değişiklikler yapın.

- Tuza dikkat edin. Günde 5-6 gram (1 çay kaşığı) tuzdan fazla yememelisiniz. Ancak işlenmiş gıdalar tüketirseniz günlük tuz limitini aşmak kaçınılmaz olur. Kendi yemeklerinizi mümkün olduğunca sıfırdan yapmak, ne kadar tuz ekleyeceğinizi kontrol ettiğiniz anlamına gelir.

- Alkolü en aza indirin ve tamamen bırakmayı hedefleyin.

- Stresi yenmeye çalışın. İnsanları dinlemeye ve başkalarına bir şeyler anlatmaya zaman ayırın. Bunu uzun bir yürüyüşle birleştirmek, daha fazla egzersiz yapmanıza yardımcı olacaktır. Kalbiniz size iki kez teşekkür edecek.

- Özellikle süt yağlarını azaltarak yediğiniz yağ miktarını azaltın. Bu kolesterolünüzü azaltmaya yardımcı olacaktır. Bisküvi ve kek gibi aşırı yağlı besinlerden kaçının. Marketten bir gıda satın alacağınızda besin değeri etiketlerini okuyun.

- Düzenli sağlık kontrolü yaptırınız. Özellikle 40 yaş ve üzerinde her sene check-up yaptırmanız faydalı olacaktır. Ancak aile öykünüzde kalp hastalığı veya felç geçmişiniz varsa 40 yaş öncesinde de düzenli check-up yaptırın
Sağlıklı bir KALP için 10 ipucu Sağlıklı bir KALP için 10 ipucu Reviewed by Yazar on Ocak 15, 2019 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.