En yaygın 3 gıda intoleransı


En yaygın 3 gıda intoleransı

Gıda intoleransı nedir? En yaygın görülen gıda intoleransı tipleri, belirtileri ve uzak durulması gereken gıdalar...


Bazı alerjilerin aksine, gıda intoleransları hayatı tehdit edici değildir. Ancak, etkilenenler için çok sorunlu olabilirler. Gıda intoleransları ve hassasiyetleri son derece yaygındır. Dünya nüfusunun %20'sinde en az bir gıda intoleransı olabileceği tahmin edilmektedir. Gıda intoleransı ve duyarlılıklarının geniş belirti yelpazesi nedeniyle teşhisi zor olabilir.



Gıda intoleransı nedir
"Gıdaya karşı aşırı duyarlılık” terimi, hem gıda alerjilerini hem de gıda intoleranslarını ifade eder. Gıda intoleransı, bazı belirtiler benzer olsa da, besin alerjisi ile aynı değildir. Gıda alerjileri ve gıda intoleranslarını birbirinden ayırmak zor olabilir. Bir gıda intoleransınız varsa, belirtiler genellikle besini tükettikten sonraki birkaç saat içinde başlar. Ancak belirtilerin başlaması 48 saati bulabilir ve saatlerce veya hatta günlerce sürebilir. Bu durum rahatsız edici gıdaları belirlemeyi zorlaştırır. Duyarlı olduğunuz gıdaları sık sık tüketirseniz, semptomları belirli bir gıda ile ilişkilendirmek zor olabilir. Besin intoleransı semptomları değişmekle birlikte, en sık sindirim sistemi, cilt ve solunum sistemi problemlerini içerir.



En yaygın belirtiler
- İshal

- Şişkinlik

- Ciltte kızarmalar

- Kurdeşen

- Baş ağrısı

- Mide bulantısı

- Yorgunluk

- Karın ağrısı

- Burun akması

- Reflü
Gıda intoleransı genellikle, rahatsız edici gıdaları daraltmak için özel olarak tasarlanmış eleme diyetleri veya diğer test yöntemleri ile teşhis edilir.


İşte en yaygın 3 gıda intoleransı:




1. Süt


Laktoz, süt ve süt ürünlerinde bulunan bir şekerdir. Vücutta laktozun uygun şekilde sindirilmesi ve emilmesi için gerekli olan laktaz adı verilen bir enzim tarafından parçalanır. Laktoz intoleransı, laktozu sindirememeye neden olan ve sindirim problemlerine yol açan laktaz enzimlerinin yetersizliğinden kaynaklanır.

Laktoz intoleransı belirtileri:

- Karın ağrısı

- Şişkinlik

- İshal

- Gaz

- Mide bulantısı

Laktoz intoleransı oldukça yaygındır. Dünya nüfusunun %65'inin laktozu sindirmekte zorlandığı tahmin edilmektedir. Bir laktoz tolerans testi, laktoz nefes testi veya dışkı PH testi dahil olmak üzere çeşitli yollarla teşhis edilebilir. Laktoz intoleransınız olduğunu düşünüyorsanız, süt ve dondurma gibi laktoz içeren süt ürünlerinden kaçının.



2. Kafein

Kafein; kahve, soda, çay ve enerji içecekleri dahil olmak üzere birçok çeşitli içeceklerde bulunan acı bir kimyasaldır. Bu bir uyarıcıdır, yorgunluğu azaltır ve tüketildiğinde dinçliği arttırır. Yetişkinlerin çoğu, herhangi bir yan etkisi olmadan günde 400 mg kadar kafeini güvenle tüketebilir. Bu, yaklaşık dört fincan kahvenin içindeki kafein miktarıdır. Bununla birlikte, bazı insanlar kafeine karşı daha hassastır ve küçük bir miktar tükettikten sonra bile reaksiyonlar yaşarlar. Kafein duyarlılığı, bir kafein alerjisinden farklıdır.

Kafeine aşırı duyarlılığı olan kişiler, az miktarda kafein içtikten sonra aşağıdaki belirtileri yaşayabilirler:

- Hızlı kalp ritmi

- Anksiyete

- Sinirlilik

- Uykusuzluk

- Huzursuzluk

Kafeine duyarlılığı olan kişiler, kahve, soda, enerji içecekleri, çay ve çikolata gibi kafein içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınarak tüketimlerini en aza indirmelidir.


3. Glüten


Glüten; buğday, arpa ve çavdarda bulunan proteinlere verilen genel isimdir. Çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi dahil olmak üzere çeşitli rahatsızlıklar glutene bağlıdır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten tükettiklerinde, sindirim sistemine ciddi zararlar verebilirler. Buğday alerjileri, benzer semptomları nedeniyle genellikle çölyak hastalığı ile karışır.

Birçok kişi çölyak hastalığı veya buğday alerjisi için negatif testler yapsa bile rahatsız edici semptomlar yaşar. Buna çölyak olmayan glüten duyarlılığı, yani daha hafif bir glüten intoleransı denir. Çölyak olmayan glüten duyarlılığının belirtileri, çölyak hastalığına benzerdir ve bu şekilde ortaya çıkabilirler:

- Şişkinlik

- Karın ağrısı

- İshal veya kabızlık

- Baş ağrısı

- Yorgunluk

- Eklem ağrısı

- Deri döküntüsü

- Depresyon veya anksiyete

- Anemi
En yaygın 3 gıda intoleransı En yaygın 3 gıda intoleransı Reviewed by Yazar on Ocak 21, 2019 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.