Papatya çayı ve papatyanın faydaları neler?




Mayıs papatyasının mide bağırsak kasılmaları, şişkinlik, gaz şikayetlerini giderici ve sindirime yardımcı etkileri bilimsel olarak da tespit edilmiştir. Bu etkiye sahip maddelerin flavonoitler ve uçucu yağ bileşenleri olduğu tahmin edilmektedir.

• Antispazmodik etkisi vardır. Papatya çayı, irritabl barsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz, ishal ve kolik semptomlarını azaltabilir. Uterus üzerinde benzer bir antispazmodik etkisiyle premenstrüel krampları hafifletmeye yardımcı olabilir.

• Dr. Cindy LA Jones The Antibiotic Alternative adlı kitabında papatya'nın antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özellikleriyle mesane enfeksiyonu da dahil idrar yolu enfeksiyonlarında yararlı olacağını belirtmiştir.

• Gastrit ve ülsere karşı kullanılır. İçeriğinde bulunan alfa-bisabolol anti-ülser özelliktedir.

• Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayımlanan araştırma sonucu papatya çayının şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarı, görme kaybı gibi etkilerin azalmasında yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Papatya bitkisinin bu tür sorunların meydana gelmesinde rol oynayan iki enzimin baskılanmasını sağladığı görülmüştür.

• Japon bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre papatya çayının günlük olarak içilmesi, kan şekerinin yükselmesini önleyici etki göstermekte ve şeker hastalığı nedeniyle gözde oluşan olumsuzlukları da giderici etkide bulunmaktadır.

• Agricultural and Food Chemistry dergisinin 2008 eylül sayısında yayınlanan çalışmaya göre hayvanlar üzerinde yapılan testlere göre papatya hiperglisemik ve diyabetik komplikasyonların gelişme riskini azaltmaktadır.

• Flavonoitlerin bir başka özelliği de merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etkisidir.

• Papatyadaki önemli bir bileşen olan Flavonoid Chrysin maddesi uyku sorunlarına yardımcı olabilir. Yatmadan 30 dakika önce içilecek papatya çayı rahatlatıcı etki sağlar.

• Biological and Pharmaceutical Bulletin mayıs 2005 sayısında yer alan çalışma sonucuna göre papatya anksiyete ve uyku bozuklukları tedavisinde yararlı etkiler gösterebilir.

• Maryland Medical Center Üniversitesine göre, papatya çayı anksiyete ve uyku proplemlerinin hafifletilmesine yardımcı olur.

• 2009 yılında Clinical Psychopharmacology'da yayınlanan araştırmaya göre papatya takviyeleri ankisiyetenin azaltılmasında yararlı olabilir.

• Adet düzensizliklerina karşı kullanılabilir. Regl döneminde yaşanan depresiflik için yemekten 30 dk sonra içilecek papatya çayı rahatlatıcıdır. Adet döneminden üç gün önce papatya çayının içilmeye başlanması depresifliğin giderilmesinde etkili olur.

• Papatya flavonoitlerinin ve uçucu bileşenlerinin geniş spektrumlu ödem giderici özelliği olduğu ve de dolayısıyla vücutta ödemi boşaltmaya yardımcı olduğu belirtilmektedir.

• Papatyanın iltihap giderici özelliğinin yanında alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkileri sebebiyle taze hazırlanmış mayıs papatyası çayıyla cildin temizlenmesi sivilce oluşumu, yüzde şişkinlik gibi durumlarda yararlı olabilmektedir.

• Sinüzit tedavisi için papatya buğusundan yararlanılabilir.

• Papatya yağı ile yapılan friksiyonlar romatizmal kas ağrılarına iyi gelebilir.
Mide krampları için Bitkisel Çözüm
Papatya çayının oldukça kuvvetli antispazmodik ve anti-enflamatuvar bileşenler içeren bir bitki çayı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, mide ve bağırsak spazmı tedavisinde son derece etkilidir. Mide tedavisi için papatya çayı bir fincan sabah ve akşam yemeklerinden önce günde iki defa içilir.

Uykusuzluk için Bitkisel Çözüm
Papatya çayı, uykusuzluk gibi uyku bozuklukları için harika bir çözümdür . Yatmadan önce 30 ila 45 dakika önceden içilen bir fincan papatya çayının uyku getirici ve uykusuzluk tedavisi için faydalı olduğu bilinir.

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) için Bitkisel Çözüm
Papatya bağırsak ağrıları ve kramplarını azaltır ve aynı zamanda bağırsaklarda aşırı gaz ve şişkinliği rahatlatmak için de yardımcı olur.Bu nedenle, basit bir bitkisel tedavi ile irritabl bağırsak sendromu, mide bulantısı ve mide iltihabına veya mide gribi rahatsızlıkları bir fincan papatya çayı ile tedavi edebilirsiniz.

Migren Baş ağrısı için Bitkisel Çözüm
Papatya migren için harika bir bitkisel kürdür . Migrenden kaynaklanan baş ağrısı şikayetleriniz varsa başınız ağrıdığını fark etmeye başladığınızda bir fincan papatya çayı için. Baş ağrısını gerçekten hafifletecek hatta çoğu kişide migren ağrılarına kesin çözüm sunacaktır.

Premenstrüel Sendrom (PMS) ve Adet Sancıları için Bitkisel Çözüm
Papatya çayının PMS ve Adet Sancıları tedavisinde faydalı olduğu tespit edilmiştir.

Yanıklar ve sıyrıklar için Papatya Yağı Kullanımı
Papatya yağı orta derecedeki yanıkların tedavisinde çok faydalıdır. Papatya yağının yanık tedavisi için kullanımı oldukça basittir. Günde bir kez yanmış bölgeye papatya yağı az miktarda ve nazikçe sürülür. Sıyrıklar ve yanıklar için papatya çayı da kompres-tampon olarak kullanılarak sürülebilir. Bunun için bir bardak kaynar suyun içine 3 poşet papatya çayı ekleyerek güçlü bir karışım elde edilebilir. Su ılıyınca içine bir bez batırın ve yaralı bölgeye kompres olarak kullanabilirsiniz.

Cilt Beyazlatmak için Papatya Çayı
Papatya cilt beyazlatıcı bitkisel bir etkiye sahip olup cildinizi tonunu açar. Kullanımı da oldukça basit. 3 adet Papatya çayı poşetini iki litre suya atarak kaynatıyoruz. Daha sonra papatya çayını bir tencereye dökerek bu iki litrelik suyun buharını yüzümüze tutuyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, kaynar vaziyette değil de 7- 10 dakika bekledikten sonra suyu hafif ılıtarak buharını yüze uygulamadır. Diğer yandan koltuk altı ve genital bölge kararmasına karşı da cilt beyazlatmak için banyo suyuna 2 litre papatya çayı ilave edilebilir.

Göz Çevresi Siyah Halkaların Azaltılması
Papatya çayının göz yorgunluğu ve göz çevresindeki koyu halkaları azaltmaya yardımcı olduğu da tespit edilmiştir. Bunun için basit bir bitkisel çözüm yapılabilir. Ilık suya 2 adet poşet papatya çayı ilave edeceğiz. 5 dakika sonra, sudan çay poşetlerini çıkartıp oda sıcaklığına kadar soğutuyoruz. Sonra kompres bir olarak göz çevremize yerleştirerek 25-30 dakika kadar bekletiyoruz. PAPATYA ÇAYININ ZARARI VAR MIDIR?

Alman papatyası ya da Mayıs papatyası olarak bilinen matricaria recutita yan etki bakımından güvenli bir bitki kabul edilir. Ancak çiçek alerjisi olanlar kişilerde papatya polenlerine karşı meydana gelebilecek yan etki de gözden kaçırılmamalıdır.

Gerçek mayıs papatyası Matricaria recutita olandır. Birçok papatya çeşidi olduğu için hangisinin kullanıldığını bilmek gerekir.

Tedavide yalnızca mayıs papatyası çiçeği kullanılmalı, rumi papatya çiçeği ise kullanılmamalıdır.
Piyasada çiçekleri papatyaya benzeyen ama içeriğinde sakıncalı maddeler olan bazı bitkilerin de papatya olarak satıldığına rastlanmıştır. Bu bitkilerdeki pirazolidin alkaloitleri bebeklerde zehirlenme ve ölümlere neden olabilir.

Bebeklere papatya çayı verilmeden önce hangi papatya çeşidini kullandığınızı bilmelisiniz. Kalitesinden emin olduğunuz firmaların hazır ürünlerini kullanmak daha güvenli olabilir.

PAPATYA SUYU SAÇA NASIL UYGULANIR?

Rahatlatıcı bir bitki çayı, iltihaplı ciltler için tedavi amaçlı ve soğuk algınlığından daha çabuk kurtulmak için kullanılan papatya saçların rengini açmakta ve bakım maskelerinde kozmetik olarak da kullanılır. Piyasada papatya suyu ya da özü içeren saç bakım ürünleri bulmanız mümkün. Daha hesaplı bir çözüm içinse papatya suyunu evde kendiniz uygulayabilir ya da şampuanınıza katabilirsiniz.

Papatya Suyu Nasıl Hazırlanır?
Eğer hazır papatya suyu bulamadıysanız taze papatyalardan ya da papatyalı çay poşetlerinden kendiniz hazırlayabilirsiniz. 10-15 papatya çiçeğini ya da 8 papatyalı çay poşetini küçük bir tencerede kaynattığınız suya atın ve ateşi kısın. 15 dakika bu şekilde demlenmesini beledikten sonra ocağın üstünden alın ve 30 dakika kadar oda sıcaklığında soğumasını bekleyip poşetleri ya da papatyaları çıkartın.

Papatya Suyu Saça Nasıl Uygulanır?
Papatya suyunu saçlarda kullanmak için 3 seçeneğiniz var. Birincisi saç sağlığına katkısı bulunan ve doğal ürünlerle hazırlanan bakım kürü, ikincisi papatya suyunu günlük şampuanınıza eklemek, üçüncüsü de durulama suyu olarak kullanmak.

Papatya Suyuyla Saç Bakım Maskesi: 
Bir kase papatya suyu içinde bir çay kaşığı lavanta yağı ekleyin ve karıştırın. Bu karşıma 4 yemek kaşığı sade yoğurt ekleyin ve tekrar karıştırın. Karışımı köklerden uçlara saçlarınıza sürün ve 30 dakika bekleyin. Ilık su ve nemlendirici şampuan ile maskeyi çıkartabilirsiniz.

Papatya Sulu Şampuan: 
Gündelik olarak kullandığınız şampuana papatya suyu ekleyerek saçlarınızın rengini açabilirsiniz. Bunun için 1 şişe şampuan için 4-5 yemek kaşığı papatya suyu ekleyebilirsiniz. Bebek şampuanları bu karışım için kullanılabilir. Saçlarınızın renginin birden çok açılmaması için azar azar ekleyerek size uygun karışımı bulabilirsiniz.

Papatya Suyuyla Durulama: 
Saçlarınızı şampuanladıktan sonra 4 birim suya eklediğiniz bir birim papatya suyunu durulama suyu olarak kullanabilirsiniz. Ancak özellikle güneşin yoğun olduğu yaz aylarında bu direk karışım saçlarınızın rengini çok ve çabuk açılmasına neden olabilir. Bu yüzden papatya suyunun ölçüsünü daha az tutarak başlayabilirsiniz.
Papatya çayı ve papatyanın faydaları neler? Papatya çayı ve papatyanın faydaları neler? Reviewed by Yazar on Mayıs 15, 2015 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.