Bebeklerde göbek bağı bakımı için neler yapmalıyız?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 Anne karnında bebeğin beslenmesinden, atıkların uzaklaştırılmasından ve solunumun sürdürülmesinden sorumlu olan  bu yapı doğumla birlikte işlev dışı kalır. Doğumla beraber mandal takılır. Yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde kendiliğinden düşer.
Anneler lütfen bebeğin göbeğiyle oynamayınız. Göbek düşmeden bebeğinizi yıkamayınız. Göbeğe su, batikon, krem sürmeyiniz. Yoksa göbek geç düşebilir.


Göbeğin ve çevresinin temiz ve kuru kalması gerekir. Göbek bağı kullanmayın. Günde 2-3 kere göbek kordonunu dibinden, alkollü pamuk ile silin. Göbeği bezin dışında bırakmaya dikkat edin. Göbek 7-14 gün içinde düşer. Düştükten sonra yerinde hafif bir kanama olması normaldir. Bu durumda alkol ile silebilirsiniz.
Göbek düştükten 1 gün sonra banyo yaptırabilirsiniz. Göbek düşene kadar yumuşak bir bezle bebek cildini uygun bir sabunla silin ve daha sonra durulayın. Gün aşırı banyo yeterli olacaktır. Ancak ağzını, çenesini ve genital bölgesini sık sık ıslak, sabun- suz, yumuşak bir bezle silmeniz gerekir. Banyolarında içme suyu kullanmanız gerekmez.


Göbek bağı düştükten sonra 10 gün kadar noktalanma şeklinde hafif kanama olabilir. Ancak daha çok ve devamlı bir kanama varsa hemen hekime başvurulmalıdır, bu k vitamini eksikliğinden olabilir.
Kanama dışındaki göbekte akıntı olması ise genellikle omfalit adı verilen göbeğin enfeksiyonu sonucu oluşur, akıntı oluştuğunda en kısa zamanda hekim takibinde tedavisi yapılmalıdır.Omfalit en sık olarak doğumdan sonra ilk iki haftada görülen kötü kokulu akıntı ,ateş ve ağrı ile seyreden göbek iltihabıdır.Göbekte şişlik, ısı artışı eşlik edebilen diğer bulgulardır.
omfalit hakkında ayrıntılı bilgi almak için lütfen tıklayın
Bebeklerde göbek bağı bakımı için neler yapmalıyız? Bebeklerde göbek bağı bakımı için neler yapmalıyız? Reviewed by Yazar on Şubat 15, 2013 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.