Bebeklerde gaz nasıl çıkartılır?

Bebeğiniz her mamadan yada yemektan sonra birdebire ağlamaya başlıyorsa aklınıza ilk gelmesi gereken bebeğin gazıdır..Peki bebeklerdeki gazı çıkarmanın yöntemleri nelerdir yazımızın devamında..
Bebeklerde Gaz Sancısı: Bebeklerde görülen gaz sancısına kolik adı verilir. Bu sancı 3 ayın altındaki bebeklerin ortalama %20′sinde görülür. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı 2 – 3 haftalıkken başlar ve genellikle bebek 3 aylık olduğunda büyük ölçüde geçer. Bununla birlikte, az sayıda bebekte 8 – 9 aylık olana kadar kolik devam edebilir.

Gaz Sancısı Olduğu Nasıl Anlaşılır? Bebek aç ve uykusuz olmamasına rağmen ayaklarını karnına çekip, ellerini sıkarak ve acı bir şekilde ağlıyorsa muhtemelen gaz sancısı çekiyor demektir. Aslında her bebek ağlar. Ağlamanın gaz sancısından kaynaklandığını anlamak için Bebeklerde Gaz Sancısının Belirtileri şöyle sayılabilir:
 Bebeğin sürekli ve 3 saatten fazla ağlaması,
 Huzursuz oluşu,
 Ağlarken bacaklarını karnına doğru çekerek ve acı çekiyormuş gibi ağlaması bebeklerde gaz sancısının en belirgin işaretleridir.

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri?
Nedenleri kesin olarak bilinmemekle birlikte kolik oluşumuna etki eden faktörler; bebeğin sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, mama ya da anne sütündeki bazı maddelere alerji olarak sayılabilir. Bebeğe 6. aya kadar ek besin verilmemeli ve sadece anne sütü ile beslenmelidir. Buna rağmen, gaz sancısı çeken bebeğe, mama yediriliyorsa mamanın içeriğindeki bazı maddeler bebekte gaz oluşumuna neden oluyor olabilir. Sadece anne sütü vermek, bu mümkün değilse mamayı değiştirmek faydalı olabilir. Emziren anneler yedikleri bazı besinlerin bebekte gaz yaptığını fark edebilirler. Bu durumda, bu besinlere ara vermeleri bebeğin şikâyetlerini azaltmayayardımcı olacaktır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Kolik, bir hastalık olmadığı için tedavisinden söz etmek mümkün değildir. Bununla birlikte, gaz sancısını azaltmanın bazı yöntemleri vardır. Öncelikle bebek emzirilirken meme ucunu iyice kavramasına ve hava yutmamasına dikkat etmek gerekir. Ek besinlere erken başlamak, gereğinden fazla meyve suyu vs. vermek gaz sancılarını arttırır. Bebeği kundaklamak ve hareketlerini kısıtlamak da gaz çıkışını engelleyebilir.

Bebeklerde Gaz Çıkarma Nasıl Yapılır?
Bebeğin gaz sancısı çekmemesi için her beslenmeden sonra gazı çıkarmak önemlidir. Bunun için bebek omuza doğru yatırılıp, sırtı hafifçe ovalanır. Karnına hafif masajlar yapmak, ayakları üzerine bastırmak da gaz çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca, Rezene çayı bebeklerde gaz çıkarmayı kolaylaştırıcı etki gösterir.

Alternatif yöntem?
Bebeğin gazını çıkarmanın en kolay yolu bebeğimizi emzirdikten sonra bebeği kaldırmakla olur. Anne bebeğini emzirdikten sonra göğsünü kapatıp kucağına yatırarak zaman kaybettiğinde bebeğin gazı sindirim sistemine geçmeye başlar. Bu sebepten dolayı bebek anneyi emmeyi bıraktığı an bebeği hemen anne veya baba omzuna yatırmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus bebeğin karnı annenin veya babanın omuzuna tam oturmuş olmalıdır. Yani bebeğin kafası değil midesi omuza gelmeli, bebeği yukarıda tutmalıdır. Bu şekilde yatırdıktan sonra omzumuza yatırdığımız taraftaki elimizle bebeğin sırtına bastırıp bebeği sabit tutarız ve diğer elimizle tokat şeklinde avucumuzu açarak bebeğin poposuna hafifçe altta yukarı doğru vururuz. Bu teknik iyi anlaşılırsa annenin, bebeğinin gazını çok kolay bir şekilde çıkarmasını sağlar. Teknikteki tutuş aşağıdaki fotoğrafta görülmektedir. Bu şekilde tutup alttan vurarak mutlaka iki kez gaz çıkarmasını sağlamalıyız.
Bebeğin gazını çıkarmadan önce anne omuzuna temiz bir bez veya tülbent koymalıdır. Bunu koymamızın nedeni bebeğin ağzı annenin omuzuna değeceği için bebeğin ağzına toz girmesini önlemektir. Bu şekilde gazını çıkarttıktan sonra bebek emdiği fazla sütü kusarak çıkartabilir. Bu normal bir durumdur. Çünkü bebek ihtiyacının fazlasını emmiştir. Annenin böyle bir durumda bebeğinin hastalandığını düşünerek endişeye kapılmasına gerek yoktur.
Bebeklerde gaz nasıl çıkartılır? Bebeklerde gaz nasıl çıkartılır? Reviewed by Yazar on Şubat 12, 2013 Puanla: 5

2 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.