Bebeginizin odası nasıl olmalı?

Yeni bir bebek için hazırlık yapan anne babalar, özellikle ilk bebekte hem çok sevinçli ve heyecanlı oluyorlar hem de kafaları oldukça karışıyor.

Bebek mobilyası alırken nelere dikkat etmeliyiz?


Bebek mobilyalarında sert ve sivri köşeler olmamalı, kullanılan boya kurşun içermeyen ve toksik olmayan bir boya olmalıdır. Karyolanın yüksekliğinin ayarlanabilir olması bebek büyüyüp ayaklandığında da güvenle kullanabilmek için gereklidir. Karyolanın parmaklık aralıkları bebeğin başının sıkışmayacağı darlıkta olmalıdır.
Bebek odasının ideal nem oranı ne olmalıdır?


Bebek odasının nem oranı % 40-60 olmalıdır.

Bebek için ideal oda sıcaklığı ne kadardır?

Bebek için ideal oda sıcaklığı gündüz 22-24, gece 20-22 derece önerilir. Bu herkes için sağlıklı bir oda sıcaklığıdır.

Kameralı telsizlerin kullanımını öneriyor musunuz?

Bebek telsizleri elektromanyetik alan oluşturduğu için, bebek üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Uyku düzenini, gelişmekte olan sinir sistemini etkileyebilir. Eğer kullanılacaksa, uzun süreli kullanılmamalı, bebekten mümkün olduğunca uzağa yerleştirilmelidir.

Yan yatırma yastığı kullanmayı öneriyor musunuz?

Yan yatırma yastığı önermiyoruz, çünkü bebeklerin sırt üstü yatmaları daha sağlıklıdır. Bebekler için en güvenli yatış pozisyonu, sırtüstü yatmalarıdır. Ani bebek ölümlerini önlemek için en uygun pozisyon budur. Bu nedenle, yan yatırmayı veya yan yatırma yastığını önermiyoruz. Eğer kullanılırsa da bebek kendi dönmeye başlayınca yaklaşık 3-4 aydan sonra bırakılmalıdır.

Bebeklerin uyku ortamı nasıl olmalı? Gece lambası kullanmak ya da dönence olarak tabir edilen müzik kutuları kullanmak uygun mudur?

Bazı bebekler uyku için çok sessiz veya karanlık ortamı istemezler. Böyle bebeklerde gece lambası veya müzik kutuları daha kolay uykuya geçiş sağlayacaktır. Bebekleri için neyin daha uygun olduğunu anne babalar deneyerek bulabilirler, çünkü her bebek farklıdır.

Bebek için yorgan kullanabilir miyiz?

Bebeklerde yorgandan daha hafif olduğu için battaniye daha kullanışlıdır. Bebekleri uykuda çok sıcak tutmanın, ani bebek ölümü için bir risk faktörü olduğu da biliniyor. Ancak iklim özelliklerine, evin sıcaklığına göre ihtiyaç olursa doğumdan itibaren de yorgan kullanılabilir. Ancak kullanılan yorgan ağır ve kalın olmamalı, yatağın alt tarafından sabitlenmeli ve bebeğin en fazla göğüs hizasına kadar örtülmelidir.

Bebek için ne tür bir şilte (yatak) kullanmalıyız? Sünger bir yatak kullanılabilir mi?

Bebeğe kullanılacak şilte, bebeğin içine gömülmeyeceği kadar sert olmalıdır. Sünger yatak yumuşak olduğundan bebek içine gömülebilir, bu durum ani bebek ölümü için risk oluşturur.

Yeni doğan bebek için en uygun yatak çeşidi hangisidir?

Yenidoğan için kullanılacak yatağın yeterince sert olması, yumuşak olmaması, bebeğin içine gömülmemesi en önemli kriterdir. Bu kriterleri sağlayan her yatak kullanılabilir.
Yeni doğan bebek ilk günlerde anne yanında mı yatırılmalıdır yoksa aynı odada farklı bir beşiğe mi koymak gerekir?

Yeni doğan bebek, emzirme kolaylığı açısından anne babanın odasında yatabilir. Ancak güvenlik açısından ayrı yatağı olmalı, kendi beşiğinde uyumalıdır. Anne babanın yatağına alınması risklidir.

Bebek kaç aylıkken yastık kullanabiliriz?

0-1 yaş arası, boğulma riski nedeniyle, bebeklerde yastık kullanımını önermiyoruz. 1 yaştan sonra kullanılabilir. Yine güvenlik nedeniyle, bebeğin yatağında da süs yastıkları veya oyuncaklar bulunmamalıdır.
Bebeginizin odası nasıl olmalı? Bebeginizin odası nasıl olmalı? Reviewed by Yazar on Şubat 02, 2013 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.