Adet sancısına 'E' vitamini çok iyi geliyor.

E vitamini güçlü bir antioksidandır. Kansere karşı korur. Damar sertliğini ve tıkanmasını engeller. Cildi güzelleştirir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Göz sağlığı için önemlidir. Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının önlenmesinde önemli etkileri vardır. Son yıllarda ise adet sancıları üzerinde de olumlu etkileri olduğunu gösteren çalışmalar artıyor.

Ağrılı adet görme ’Dismenore’ adet sırasında veya adetten hemen önce başlayıp kasıklara yayılan, rahatsızlık veren kramp tarzında oluşan ağrılarla karakterizedir. Adet gören kadınlarda yaklaşık %35 oranında görülür. Hastalar bu yakınmalarından dolayı günlük aktivitelerinin ve iş hayatlarının kısıtlandığından şikayet ederler. Bu kadınların yaklaşık %10-15’i tıbbi yardım almak zorunda kalırlar.
Ağrılı Adet Görme İkiye Ayrılır;
Primer Dismenore: Herhangi bir patoloji ve hastalık olmadan sadece adet dönemi görülen ağrılardır. İlk adetten sonra 6 ay veya ilk 2 sene içinde başlar. Ağrı, karnın alt bölümündedir sırta, dış genital organlara, bacakların iç kısmına yayılabilir. Beraberinde sıklıkla baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve sinirlilik ağrıya eşlik edebilir. Şikayetler adetten birkaç saat önce başlayabilir. 1-3 gün devam eder ve çoklukla kendiliğinden geçer.
Bu tip ağrılar 30’lu yaşlardan sonra azalmaya başlar. Çoklukla doğum yaptıktan sonra ve loğusalıktan sonra kaybolabilir.
Sekonder Dismenore: Patolojik bir nedene ve hastalığa bağlı adet ağrısıdır. Adetten 1-2 gün önce başlar ve tüm adet boyunca çoklukla devam eder. Bu tip ağrıların en sık nedeni endometriosis (çikolata kisti) dir. Ayrıca; iltihaplar, yumurtalık kistleri, rahim içi miyomları, rahim ağzı darlıkları ve spiral de ağrı nedeni olabilir. Bu tip ağrıda tedavi nedene yönelik olmalıdır.
Primer Dismenorede Tedavi: Etkili ağrı kesiciler kullanılabilir. Doktor tavsiyesi ile çok şikayeti olan hastalarda doğum kontrol ilaçları kullanılabilir.

Son yıllarda yapılan çalışmalarda E vitamini kullanımının adet ağrısına iyi geldiği yönünde olumlu sonuçlar alınıyor. E vitamininin adet ağrısını ve kanama miktarını azatlığı görülüyor. Ayrıca, sıcak, fizik egzersiz, bol lifli beslenme gibi uygulamalar da ağrıyı azaltıcı etkiler sağlayabilir.
Adet sancısına 'E' vitamini çok iyi geliyor. Adet sancısına 'E' vitamini çok iyi geliyor. Reviewed by Yazar on Şubat 02, 2013 Puanla: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.